Biblioteka Ni dieu ni maître

Povijest anarhizma

  • Povijest anarhizma Max Nettlau

Knjiga Maxa Nettlaua sažetak je njegove monumentalne povijesti anarhističke misli u sedam tomova. Skraćena verzija u osamnaest poglavlja koju mi objavljujemo prvi put je objavljena 1935. g.

U obranu anarhizma

  • U obranu anarhizma Robert Paul Wolff

Knjiga poznatoga američkoga filozofa politike Roberta Paula Wolffa rijetko je koncizan pregled temeljne problematike anarhizma kao svjetonazora i političke teorije.

Anarhizam i drugi ogledi

  • Anarhizam i drugi ogledi Emma Goldman

Knjiga Anarhizam i drugi ogledi sadrži dvanaest eseja o anarhizmu i feminizmu od kojih su neki toliko uvjerljivi kao da su pisani danas. Posebno su zanimljivi eseji „Brak i ljubav“, „Tragedija ženskog oslobođenja“, „Hipokrizija puritanstva“, „Psihologija političkog nasilja“ i dr.

Politika bez moći

  • Politika bez moći Noam Chomsky

Široj publici poznat kao istaknuti lingvist, matematičar i filozof Noam Chomsky još od šezdesetih godina promiče ideje liberterskog pokreta u Americi i veliki je kritičar američke vanjske i unutarnje politike.

Walden

  • Walden

Henry David Thoreau (1817.-1862.), američki književnik, jedinstven pjesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Thoreau je rođen, umro je i proživio najveći dio života u Concordu, u državi Massachusettsu, gdje je počela Američka revolucija protiv britanske vlasti.

Narod bez vlade

  • Narod bez vlade Harold Barclay

U ovoj knjizi dokazujem da vlade nastoje usaditi u svoje narode vjerovanje da nema hitnije institucije za opstanak društva od vlade. Pokušao sam pokazati da to uvjerenje nije točno. Moglo bi biti točno jedino u mjeri u kojoj bi čovjek inzistirao na načelu dominacije i hijerarhije.

Vijesti iz nigdine

  • Vijesti iz nigdine William Morris

Klasično djelo Williama Morrisa Vijesti iz nigdine kao kombinacija utopijskog socijalizma i meke znanstvene fantastike nameće se kao pokušaj objašnjenja njegovih životnih stremljenja.

Poziv na socijalizam

  • Gustav Landauer: Poziv na socijalizam

Stigla je revolucija kakvu nisam predvidio. Stigao je rat koji sam predvidio; i u njemu sam tada već rano vidio kako se nezadrživo pripremaju slom i revolucija.

Ni demokrati ni diktatori

  • Ni demokrati ni diktatori

Errico Malatesta (1853. - 1932.) rođen je u obitelji zemljoposjednika u Santa Maria Capua Vetere, tada u Kraljevini dviju Sicilija. Već kao adolescent postaje