• Povijest anarhizma Max Nettlau
Max Nettlau:

Povijest anarhizma

2000

Knjiga Maxa Nettlaua sažetak je njegove monumentalne povijesti anarhističke misli u sedam tomova. Skraćena verzija u osamnaest poglavlja koju mi objavljujemo prvi put je objavljena 1935. g. i pregled je razvoja anarhističke ideje od njezinih početaka pa sve do tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Knjiga je dosada doživjela brojna izdanja i prevedena je na gotovo sve važnije svjetske jezike. Pisana je dovoljno popularno da bude razumljiva širem čitateljstvu i dovoljno znanstveno da zadovolji i zahtjevnijeg čitatelja.
Nettlauova se Povijest anarhizma i danas smatra temeljnim, nezaobilaznim i referentnim djelom za proučavanje anarhističke misli.
Knjiga ima dodatak 65 godina anarhizma (1934.-1999.) pisan kao prošireno devetnaesto poglavlje koje je napisao urednik ove knjige Zoran Senta.
Max Heinrich Hermann Reinhardt Nettlau (1865.-1944.) rođen je u predgrađu Beča, studirao filologiju, doktorirao u Londonu radom o kimričkoj (velškoj) gramatici. Skupljao anarhističku građu, a 1888. tiska svoje prve povijesne i političke članke. 1892. prekida znanstvenu karijeru i potpuno se posvećuje skupljanju anarhističke građe koju će zatim analizirati, selekcionirati i upotrijebiti za opsežno djelo o povijesti anarhizma.
Napisao biografije nekoliko poznatih anarhista, Bakunjina, Malateste, Reclusa i knjigu o anarhizmu u Engleskoj, pored već spomenute povijesti anarhizma u sedam tomova.

Prijevod: Biljana Romić

Opseg: 
379 str.
Dizajn: 
Greiner&Kropilak
Cijena: 
150,00 kuna (meki uvez)
Cijena: 
250,00 kuna (tvrdi uvez)
RASPRODANO!