• Politika bez moći Noam Chomsky
Noam Chomsky:

Politika bez moći

2004

Široj publici poznat kao istaknuti lingvist, matematičar i filozof Noam Chomsky još od šezdesetih godina promiče ideje liberterskog pokreta u Americi i veliki je kritičar američke vanjske i unutarnje politike. Njegov angažman počinje onda kad se uključuje u događanja oko listopadskog marša mira na Pentagon (1967. g.) kada je i uhapšen, te dijeli zatvorsku ćeliju s Paulom Goodmanom i Normanom Mailerom (Norman Mailer: Vojske noći, Zora, Zagreb 1971. g.).
Jedna od ključnih tema kojima se Chomsky bavi više od trideset godina zloupotreba je i manipuliranje medijima. On pokazuje kako mala grupa ljudi na vlasti manipulira pučanstvom pomoću sredstava komunikacija. U totalitarnim režimima „volja naroda“ nema nikakvog značenja – sve se sređuje nasiljem. U zemljama koje sebe nazivaju „slobodni svijet“ stvari se uređuju na drugi način – uz pomoć propagande proizvodi se pristanak naroda, tako da u većini slučajeva nije ni potrebno primijeniti nasilje. Kad su ga upitali na koji to način elita kontrolira medije, Chomsky im je odgovorio:
„A na koji način kontroliraju General Motors? Nemaju ga potrebe kontrolirati – jednostavno ga posjeduju.“
Knjiga Politika bez moći predstavlja izbor iz njegovih tekstova od šezdesetih godina pa sve do 2004. g. Podijeljena je u tri dijela, u prvom se Chomsky bavi intelektualcima i njihovom odgovornošću (prvi tekst i nosi naslov Odgovornost intelektualaca), u drugom se bavi medijima (četiri teksta) i u trećem dijelu su tekstovi i razgovori o anarhizmu.

Prijevod: Vesna Horvat

Opseg: 
435 str.
Dizajn: 
Greiner&Kropilak
Cijena: 
120,00 kuna (meki uvez)
Cijena: 
160,00 kuna (tvrdi uvez)
15,92 EUR / 21,23 EUR