• Anarhizam i drugi ogledi Emma Goldman
Emma Goldman:

Anarhizam i drugi ogledi

2001

Knjiga Anarhizam i drugi ogledi sadrži dvanaest eseja o anarhizmu i feminizmu od kojih su neki toliko uvjerljivi kao da su pisani danas. Posebno su zanimljivi eseji „Brak i ljubav“, „Tragedija ženskog oslobođenja“, „Hipokrizija puritanstva“, „Psihologija političkog nasilja“ i dr.
Emma Goldman, američka feministkinja i anarhistkinja, koja je prebjegla u Ameriku iz Carske Rusije da bi u obećanoj zemlji otkrila kako se ponovo treba boriti za ostvarenje svojih slobodarskih ideala. Ova je knjiga zbornik njezinih najvažnijih ogleda koje je pisala tijekom svoje mukotrpne borbe za egzistenciju i samobitnost. Iznimno je zanimljivo napomenuti da su teme kojima se Emma Goldman bavi u ovoj knjizi i danas žive – od odnosa prema ženama, braku, puritanstvu, do odnosa većine i manjine u društvu, načina izražavanja slobodarskih ideja kroz književnost te oblika političke borbe za autonomnost i slobodu pojedinca. Upravo je iznenađujuće koliko su lucidna zapažanja Emme Goldman i danas upotrebljiva, posebice uzmemo li u obzir da većinu tema kojima se ona bavi u ovim ogledima ni mi danas nismo na našoj društvenoj, političkoj i ideološkoj sceni razriješili. Tu se Emma Goldman doista potvrđuje kao jedno od najvećih imena anarho-feminističke scene početkom dvadesetog stoljeća što je istodobno potvrđivala i svojim životom koji nikad nije ulazio u kompromise s dominantnim diskursom.
Danas, kada promišljamo iznova sva politička strujanja i pokušavamo ih sagledati iz različitih perspektiva, upravo je ova anarho-feministička perspektiva to zanimljivija jer nudi pogled koji smo do sada prilično zanemarivali i previđali, a može nam ponuditi iznimno plodne uvide.
Knjiga je opremljena znalačkim i strastvenim predgovorom koji je napisao Hippolyte Havel i kratkim predgovorom same autorice.

Prijevod: Biljana Romić

Opseg: 
216 str.
Dizajn: 
Greiner&Kropilak
Cijena: 
120,00 kuna (meki uvez)
Cijena: 
160,00 kuna (tvrdi uvez)
15,92 EUR / 21,23 EUR