Biblioteka mali DAF

Filozofija u budoaru

  • D.A.F. de Sade: Filozofija u budoaru

Ovo je jedan od najskandaloznijih tekstova ikada napisanih, iako je deset godina ranije, 1785., Markiz de Sade, zatočen od 1778., napisao Sto dvadeset dana Sodome, s kojima se po užasu ništa ne može usporediti.

Anarhija u Bavarskoj

  • Rainer Werner Fassbinder: Anarhija u Bavarskoj

Knjiga je sastavljena od četiri rana dramska teksta, Južnjak, Kišne kapi na vrelom kamenju, Američki vojnik i Anarhija u Bavarskoj.

Biopiratstvo

  • Biopiratstvo Vandana Shiva

Vandana Shiva rođena je 1952. godine u Dehradunu u sjevernoj Indiji. Studirala je fiziku, posebice proučavala fiziku čestica, a doktorirala s temom "Skrivene varijable i nelokalnost u kvantnoj teoriji". Postala je svjetski poznata svojim zanimanjem za pitanja okoliša i svojim aktivizmom.

Ratovi za vodu

  • Ratovi za vodu: privatizacija, zagađivanje i profit

Svjetski priznata ekologinja i aktivistkinja u ovoj knjizi analizira ekološko značenje vode kao resursa u okolnostima suvremenoga globalnog kapitalizma. Ona tvrdi da je uništavanje vodnih resursa, šumskih slivova i vodotoka, oblik terorizma.

Previše zbilje

  • Annie Le Brun: Previše zbilje

Ima knjiga koje bismo više voljeli ne napisati. Ali jad je ovoga vremena takav da se osjećam primoranom prekinuti šutnju, osobito kad nas svim silama nastoje uvjeriti u nepostojanje bilo kakvog revolta.

Anarhija i kršćanstvo

  • Jacques Ellul: Anarhija i kršćanstvo

"Anarhija i kršćanstvo" je ključni Ellulov tekst i najbolji način da se čitatelj upozna s njegovim multidisciplinarnim istraživačkim diskursom. Knjiga je podijeljena na dva velika poglavlja: Anarhija sa stajališta jednog kršćanina i Biblija, izvor anarhije.

Stepski pirat

  • Stanislaw Lubienski: Stepski pirat

Romansirana biografija ukrajinskog revolucionara, anarhista Nestora Ivanoviča Mahna (1888.-1934.), u kojoj autor, poljski publicist, na povijesnoj, sociološkoj, publicističkoj razini prikazuje turbulentno razdoblje ukrajinske povijesti u razdoblju 1917.-1921., dakle nakon izbijanja boljševičke re

Trenutak slobode

  • Jens Bjorneboe: Trenutak slobode

Najvažnijim djelom ovog norveškog pisca smatra se trilogija "Povijest bestijalnosti", a "Trenutak slobode" je prvi roman u tom nizu, objavljen sad već davne 1966. godine. Zlo je u središtu autorovog zanimanja.

Sekundni filmovi

  • Vlado Kristl: Sekundni filmovi

Materijali o Kristlovom filmskom radu, filmovima, pisanim filmovima te pisanim izjavama kao što su knjige snimanja ili ekspozei. Po želji samog autora, pogovor knjizi je tekst "Seljak sa seljankom začme seljačića koji će svakako postati sluga" Wolfa Wondratscheka.

Barutana

  • Jens Bjorneboe: Barutana

“Pripovjedač iz ‘Trenutka slobode’ krenuo je dalje, ali zaokupljaju ga iste misli. Ovdje pripovjedač ima ime, dapače više njih, živi na rubu ustanove kao svojevrstan podvornik i istodobno je u njoj i izvan nje.