Biblioteka Pet bijelih stepenica

Hesenski glasnik

  • Georg Büchner: Hesenski glasnik

Prvi tekst u ovoj knjižici i danas aktualnog njemačkog pisca, koji je proučavao revolucije i bio svjedok društvenog rascjepa svoga doba, anonimni je letak kojim jedan mladi čovjek upozorava uvjerljivo i jasno o izrabljivanju i varanju naroda, beskrupuloznosti i besmislenosti vlasti koja ne provod

Crna zastava anarhizma

  • Paul Goodman: Crna zastava anarhizma

Knjiga obuhvaća tri eseja ("Crna zastava anarhizma", "Moralnost znanstvene tehnologije" i "Psihologija nemoći") u kojima autor na razumljiv i pristupačan način promišlja američko društvo u doba studentskih pokreta, Hladnog rata i zlouporabe znanstvene tehnologije, s temeljnom namjerom da društvo

Direktna akcija

  • Voltairine de Cleyre: Direktna akcija

Autorica (1866. - 1912.) bila je anarhistkinja i borac za socijalna prava s namjerama izravne akcije. To je opravdala svojim životom i solidarnošču prema istomišljenicima koji su živjeli za druge.

Manifest Slavenima / Omladini

  • Manifest Slavenima / Omladini

Knjiga sadrži dva reprinta: manifest (u nas objavljen 1922.) s idejom revolucionarnog panslavizma koji je težio stvaranju demokratske federacije slavnenskih naroda izvan ruske i austrujske vlasti.

Građanski neposluh

  • Henry David Thoreau: Građanski neposluh

Pisac autobiografskog "Waldena" bavio se filozofijom prirode i društva. Određene društvene probleme predvidio je politički i pravno.

Razgovor bez Feldmana

  • John Cage & Geoffrey Barnard: Razgovor bez Feldmana

John Cage najintrigantniji je skladatelj 20.stoljeća. Elektronska glazba, anarhizam, originalnost, sve su to odlike opusa ovog pionira među skladateljima svoga doba."Naš je pravi posao, ako volimo ljudski rod i svijet u kojem živimo, revolucija." To je izjava Johna Cagea.

Ljubav, seks i moć u kasnijoj dobi: liberterska perspektiva

  • Tony Gibson: Ljubav, seks i moć u kasnijoj dobi: liberterska perspektiva

Autor, psiholog i anarhist, interpretira seksualno ponašanje starijih ljudi kroz analizu usporedbe mitova i stvarnosti u fizičkim promjenama seksualnog kapaciteta kod starenja, ali također i represivna društvena stajališta o seksualnosti u kasnijoj dobi (u književnosti, prikazu starijih na televi

George Orwell kod kuće (i među anarhistima)

  • Vernon Richards, Colin Ward, Nicolas Walter: George Orwell kod kuće (i među anarhistima)

Tri teksta u kojima se tematizira odnos Georgea Orwella i anarhizma iz pera trojice anarhističkih autora - Vernona Richardsa, Colina Warda te Nicolasa Waltera. Richardsov tekst objavljen je 1950. Wardov 1955., a Walterov 1998. (osnovan na njegovim revidiranim tekstovima iz 1961., 1968.