• D.A.F. de Sade: Filozofija u budoaru
D.A.F. de Sade:

Filozofija u budoaru

2004

Ovo je jedan od najskandaloznijih tekstova ikada napisanih, iako je deset godina ranije, 1785., Markiz de Sade, zatočen od 1778., napisao Sto dvadeset dana Sodome, s kojima se po užasu ništa ne može usporediti. Njihovo čitanje uvodi, do granice podnošljivosti, u najmračniju stranu ljudskog postojanja. U tom su djelu do te mjere ismijani, zanijekani, razoreni svi temelji ljudskog društva da se moglo učiniti prirodnim to što je rukopisu te nevjerojatne enciklopedije "zločinačkih strasti", izgubljenom te kasnije ponovno pronađenom, trebalo više od sto pedeset godina da izroni iz mraka koji koji ga je obavio i počne cirkulirati, pa makar u tajnosti.
Filozofiju u budoaru, jasno, nije zadesila takva sudbina. Njezin rukopis nije otkriven, a izvorno izdanje iz 1795. objavljeno je s alegoričnom naslovnom ilustracijom i četiri erotska bakroreza "u Londonu" (odnosno Parizu, sukladno običaju ilegalnog nakladništva) te prezentirano kao "posthumno djelo autora Justine".
Nema sumnje da se Filozofija u budoaru razlikuje od Sto dvadeset dana Sodome kao ljetno poslijepodne od najcrnje noći.
Protivno izoliranom svijetu zabačenog dvorca iz Sto dvadeset dana Sodome, ovdje se nalazimo u "prekrasnom budoaru" kuće koja gleda na vrt, čija vrata su otvorena kako za mondeni, tako i za javni život. Iako oba teksta u podnaslovima najavljuju isti odgojni projekt – Sto dvadeset dana Sodome ili Škola razvrata, Filozofija u budoaru ili Nemoralni učitelji – za razliku od mučnog nizanja sto dvadeset dana mraka, snijega i oluje koji se pretvaraju u najmonstruozniji eksperiment, ovdje je riječ o samo dva sata erotske poduke u kojoj su i učenica i odgajatelji jednako mladi, bogati i lijepi.
Sve bi doista bilo potpuno sukladno tradiciji libertinske inicijacije – jer, podrazumijeva se, "zgodna djevojka mora se baviti isključivo jebanjem, a nikada rađanjem" – da neodoljiva učiteljica, gospođa de Saint-Ange, nije najavila iznimnu prirodu tog tečaja razvrata, to jest svoju namjeru da usadi teoriju koja će od intenzivne erotske prakse proizvesti ne toliko znanje, koliko način života i mišljenja. "Posve je sigurno da neću štedjeti sredstva kako bih je izopačila, iskvarila i izbila joj iz glave sva lažna moralna načela koja su joj već mogla pomutiti pamet. Želim je u dvije lekcije učiniti jednako zločestom kao što sam ja...jednako bezbožnom...jednako razvratnom."

Prijevod: Jelena Rajak

Format: 
13x18
Opseg: 
227 str.
Uvez: 
Meki
Dizajn: 
Željko Serdarević
Cijena: 
100,00kuna
13,27 EUR