H2O i vode zaborava

  • H2O i vode zaborava

Filozof i društveni analitičar, Ivan Illich, jedan od najutjecajnijih mislilaca druge polovice dvadesetoga stoljeća, usmjerava svoju pažnju na vodu, na „tvar“ čistosti i kreativnu snagu imaginacije bez koje bi život bio nezamisliv. Bavi se dvojnom naravi vode, i kao životodajnom materijalnom supstancijom i kao izvorom oblika, na čemu se zasnivaju temeljni mitovi i kulturne manifestacije: voda kao sredstvo pročišćenja, voda kao kućna potreba i voda kao vjerska i duhovna sila.

Vodu su kroz povijest spoznavali kao tvar koja zrači čistost: H2O je nova tvar, o čijem pročišćavanju ovisi ljudski opstanak. H2O i voda postale su suprotnosti: H2O je društvena tvorba modernoga doba, resurs koji je rijedak i zahtijeva tehničko upravljanje. To je vidljiva tekućina koja je izgubila sposobnost da zrcali vodu snova.

Još od vremena kad je objavio prvu knjigu Proslava svjesnosti 1971., Ivan Illich je iskazao iznimnu erudiciju, propitivao je pretpostavke i ideologije koje su u pozadini mnogih suvremenih institucija i predodžaba.